Omgeving


stokkumStokkum
Stokkum kent een gunstige ligging in het zuidoosten van Gelderland, grenzend aan Duitsland. Stokkum ligt midden in het natuurgebied Bergherbos beter bekend als het Montferland. Daarnaast geniet Stokkum een goede bereikbaarheid via de A12 en de A18.

Stokkum ligt schilderachtig aan de voet van de Hulzenberg temidden van beboste heuvels naast een open rivierlandschap.

Een afwisselend gebied, dat er om vraagt per fiets en te voet te worden verkend. Er zijn mooie fietsroutes bijvoorbeeld de Kastelen
route en de Rijnstrangeroute met prachtige vergezichten. U kunt er schitterende boswandelingen maken langs zandverstuivingen (daar waar kinderen heerlijk kunnen ravotten), zacht glooiende akkers en weilanden.

stokkum2Een wandeling naar de top van de Hulzenberg en naar de bron “De Sprung” mag niet ontbreken. Regenwater dat op de heuvels van het Montferland valt dringt niet door de leemlaag die halverwege in de heuvels zit.
Het water zoekt een weg en komt als bron uit een lager gelegen deel van het bos.

Door het Montferland is een schitterende ATB route aangelegd en er zijn extra paden voor het paardrijden. Deze voeren u door het gehele Montferland over een sterk varierend heuvelachtig terrein.

Even buiten het dorp boven op de molenberg staat “Duffels Moll”. Vanaf de molen heeft u een schitterend uitzicht over ons dorp en de heuvels van het Montferland. Eveneens is het vergezicht over het Duitse Emmerich, Huthum – Borghees, Elten en Eltenberg om van te smullen.

Stokkum beschikt over drie schitterende campings die zeer geschikt zijn voor mensen die rust zoeken midden in de groene natuur.

De prachtige bossen, watergebieden, cultuur en historie garanderen een mooi en afwisselend landschap waardoor het heerlijk fietsen en wandelen is.

Met Duitsland op een steenworp afstand wandelt of fietst u ongemerkt de grenzen over.

huisberg‘s-Heerenberg
In het nabij gelegen ‘s-Heerenberg vindt u kasteel Huis Bergh, een van de mooiste en grootste kastelen van Nederland en met een kostbare kunstcollectie, waar u onder een deskundige leiding van een gids een rondleiding kunt maken.

zeddamZeddam, Beek en Braamt
Een bezoek aan de oudste Torenmolen van Nederland en de Gildekoat, een prachtig voorbeeld van een historisch boerderijtje, beide in Zeddam mag zeker ook niet ontbreken. U kunt hier ook een tocht per huifkar door het Montferland maken.
In Beek is een bezoek aan bron het Peeske, de drie op verschillend niveau liggende meertjes, zijn zeker de moeite waard. Hier vindt u ook een bezoekerscentrum.
In Braamt in het recreatiegebied Stroombroek hier kunnen zwemmers, surfers en zonaanbidders hun hart ophalen. Hier vindt u ook het kinderparadijs “Het land van Jan Klaassen”

hoog-eltenDuitsland
Even over de grens in het Duitse deel van het Montferland bij Hoog-Elten (Eltenberg), kunt u genieten van een prachtig uitzicht op de Neder-Rijn en het Reichswald en zelfs bij helder weer de stad Kleef.
De stad Emmerich am Rhein heeft het grootste scheepvaartmuseum aan de Nederrijn, hier kunt ook genieten van het uitzicht over de Rijn en van de machtige hangbrug over de Rijn die Emmerich am Rhein met Kleef verbindt. Vanaf Emmerich am Rhein zijn er verschillende rondvaartmogelijkheden op de Rijn mogelijk. In Kleef vindt u de schitterende Zwanenburcht en het kasteel Moyland.
In Anholt ligt kasteel Anholt en ook het park “Klein Zwitserland”.
Wat dacht u van een bezoekje aan de voormalige kerncentrale in Kalkar waar nu het pretpark “Kernies Familienpark” is gevestigd.
U ziet wel een bezoek aan onze Duitse buren is zeker de moeite waard.